Mina två svarta...och jag

fredag 14 maj 2010

Vallning Dag 1

Imorse kl 05.30 packade jag och Atlas oss in i bilen för att ge oss iväg till Askreröd utanför Hörby i Skåne för att valla. Bilresan gick bra, vi stannade två gånger - en gång för mattes skull och en gång för Atlas skull =) Strax efter kl 9 var vi framme, och tack vare att snälla Carina har lånat ut en av sina GPSer till mig så var det inga problem att hitta.

När vi kom fram fick vi frukost =) Lyx! Sedan hade vi lite teori. Alla hade inte kommit, så vi hade bara lite basteori i vallning. Peter, vår instruktör, gick igenom hur vi och hunden ska röra oss i jämförelse med varandra. Han pratade också om balans och harmoni, och att det är harmonin man ska sträva efter. Harmoni är när allt stämmer, o dit har vi lång väg kvar =)

Första försöket vi gjorde gick ganska mycket åt skogen. Jag körde knappt ingenting, utan Peter tog över och körde honom. Han hade svårt att hinna med lilla Atlas i hans rusningar =) Jag stod som ett frågetecken när Atlas for runt. När de andra var inne med sina hundar så såg jag ju väldigt tydligt att när hunden rör sig dit så ska jag gå dit. Jag hade klart för mig vad jag skulle göra. Men fanns det kvar i huvudet när vi kom in i hagen?? Nepp, som bortblåst =) Atlas for som en skållad råtta o fåren for åt ett annat håll.. Efter ett tag fick Peter lite ordning på Atlas, men då var han så trött så han knappt orkade stå..

Andra försöket blev däremot bättre. Peter startade Atlas och gjorde honom rejält uppmärksam med staven, efter det var han kontaktbar. Han började faktiskt tänka efter lite, och jag kunde föra honom oc fåren från punkt A till punkt B och tillbaka i ett lugnt och sansat tempo =) Jag kände att jag faktiskt hade kontroll. Skillnaden jag kände mellan försök 1 och 2 var att under försök 2 tänkte jag inte så mycket på fåren, utan hade i huvudet vart jag skulle och vart Atlas befann sig. Han lyssnade riktigt bra på mina vändningar och flyttade sig från höger till vänster och tillbaka jättefint =) Det som var bra med honom var att han höll ganska långt avstånd från fåren när han vallade.

Tredje försöket blev nåt mellanting mellan försök 1 och 2. Atlas var ganska trött i huvudet vid det här laget, så han sprang ganska mycket. Men jag kände ändå att jag kunde styra honom en del, jag kunde stoppa honom från att runda mig de flesta gånger. Vid detta tillfället började han också splittra fåren vid några tillfällen, vilket inte är så bra.. Men jag hoppas på ett bättre försök imorgon =) Jag måste tänka på också att jag inte håller pressen förlänge med staven, utan snabbt släppa den. Jag har en förmåga att hålla upp staven lite för mycket..

Kursen är superkul och det är en massa härliga människor med. Alla är nybörjare, vilket är hur kul som helst. Däremot har alla kommit olika långt efter första dagen. En kvinna med sin puli Trassel, hon fick till en riktigt bra sista runda. Dom hittade harmonin, så hon kunde släppa staven till slut och fåren gick efter henne och hunden efter fåren =) så häftigt o se! Att få se dom här hundarna göra det dom är ämnade för är riktigt kul, och vallning är så kul men svårt..

Vi fick också se Peter jobba med sina border collies, det var riktigt kul o se.

Återkommer imorgon med fler rapporter! Godnatt och sov gott!

2 kommentarer:

  1. Verkar ju som att ni haft en mycket roligt dag. Ser fram emot att höra hur det går för er imon. Ha det så bra... Kram

    SvaraRadera
  2. Låter spännande och kul. Jag kanske borde testa jag har ju en Jack Russel som blivit fostrad och uppvuxen med Border collies..så vi kallar henne för den vallande russeln, finns nog inte så många sådana ;).

    Emelie

    SvaraRadera