Mina två svarta...och jag

söndag 16 maj 2010

Vallning Dag 3

Nu är vi äntligen hemkomna efter 3 dagars vallning. Jag är väldigt trött, men Atlas är ännu tröttare =) Jag har aldrig sett min hund så här trött. Han är utmattad både fysiskt och mentalt.

Jag och Atlas åkte till Askeröd vid halv 9 imorse. Jag städade lite innan vi åkte så det inte skulle se allt för hemskt ut hemma hos Emma när hon kom hem. När jag gick runt o packade o städade så bäddade jag ner Atlas i ett täcke i soffan, och där somnade han =) Det kommer bilder på det en annan dag..

När vi kom till Askeröd fick jag frukost. Det var inget särskilt bra väder idag heller, så vi såg den leriga hagen framför oss. Vi började med att gå ner till en mindre fålla med får för att köra lite där. Vi skulle träna lite på det här med staven och hur vi skulle hantera den bättre. Denna rundan gick riktigt bra för mig och Atlas. Vi hade bra balans och han rusade inte på som han gjort de andra två dagarna. Jag kände att jag var mer klar över hur jag skulle hantera staven idag, och det tyckte Peter med. Detta passet körde vi ganska kort, efter det var Atlas så trött så han satt framför mig och somnade sittandes =) Jag tog därför upp honom i min famn och lindade in honom i en filt, och där somnade han! Han sov i en timme ungefär i min famn, och att han somnar i min famn händer ju aldrig!

Andra rundan körde vi precis innan lunch, och det gick ganska bra. Jag lyckades få till balansen mellan mig, fåren och Atlas vid några tillfällen =) Vilken känsla! Atlas har dock väldigt svårt med kommandot stanna och sakta, så detta måste vi träna. När han rundar fåren så kommer han upp ganska snabbt, vilket gör att fåren hinner förbi mig och han lyssnar inte på mitt stanna/sakta. Jag är ändå väldigt nöjd med den här rundan, så jag bestämde mig för att det var sista rundan för dagen. Atlas var så trött med så jag la in honom bilen och satt bara och kollade på de andra när de vallade med sina hundar efter lunchen.

När vi hade fikat vid 4 tiden så var det många som bestämde sig för att åka hemåt. Många hade långt o köra, så de ville komma hem. Många hade skitiga hundar att bada när de kom hem med ;o) Några stycken kvinnor som hade Pumi bestämde sig ändå för att stanna en stund för att den ena skulle valla en gång till med sin hund. Då bestämde Peter att vi skulle gå ner till den stora gröna hagen med alla fåren i och testa valla. Han plockade ut en av sina border collie som skulle hjälpa oss stackars amatörer med fåren, så de inte skulle sväva ut för mycket. När hon var klar med sin pumi så tyckte han att vi andra skulle köra med våra också. Jag var lite tveksam, eftersom Atlas var så trött, men Peter trodde att han skulle fixa det. Och när jag väl fick chansen att vala på det stora gröna fältet med 10-15 får istället för 4st, så ville jag ju inte missa det =) Jag plockade därför ut Atlas för att köra en runda, och han verkade lite piggare. Jag hade väl inte riktigt rätt känslan, och mina handlingar kom väl inte inifrån direkt. Vi fick hela helgen höra att allt man gör och säger ska komma inifrån, annars fungerar det inte. Atlas tog inte ut svängarna riktigt i den här rundan och han fick väldigt stora ytor att springa på. Dock blev det några splittringar av fåren, men Peter sa att det berodde inte på att Atlas tyckte det var kul att spränga för att jaga ett enstaka får, utan för att han inte orkade springa runt hela fårskocken. När Atlas sprängde fåren, så plockade han snabbt upp de fåren vid sidan av och förde dom tillbaka till oss =) Så han jobbade på riktigt bra själv. Enda problemet är att jag inte får stopp på honom när han kommer med fåren, vilket gör att vi inte får balansen och harmonin mellan oss. Så han för bara fåren förbi mig. Han är noga med att få med alla får när de kommer ifrån varandra så det är kul att se =)

Jag har verkligen haft en kanonhelg med mycket skratt och en massa ny kunskap! Instruktören var riktigt bra, och jag kände att jag lärde mig hur mycket som helst. Jag vill verkligen hålla uppe vallningen även i fortsättningen, så nu måste jag hitta nånstans i närheten här som jag kan åka o valla =) Peter, instruktören, tyckte att Atlas var en riktigt duktigt hund, så det är kul att höra =) Nu måste vi bara träna mer! Skulle vara kul om man kan åka nån gång i månaden iaf..

Nu ska jag duscha av mig allt fårbajs ;o) eller iaf lukten av det, sen ska jag sova. Bilder kommer en annan dag.

2 kommentarer:

  1. Ja vilken kanonhelg vi har haft trots allt! Helt slut i kropp och knopp efter att ha föst, lyft och bökat får i dagarna tre medans vallhunden gick i knävecken på matte :)
    Men påét igen bara!

    SvaraRadera
  2. Ja det förstår jag verkligen att du är =) Jag är mest trött i huvudet, har knappt orkat jobba idag =) Men visst var det kul det allra sista vi körde på det stora fältet? Nu är det bara att fortsätta med detta =)

    SvaraRadera