Mina två svarta...och jag

onsdag 18 augusti 2010

Kursen för Jenny Damm och Zeljko Gora... tajta svängar, spetshinder, höger o vänster är det som gäller nu ;)

Jag och Atlas åkte till Falkenberg redan i söndags, för att slippa åka så tidigt på måndag morgonen. Innan vi åkte ner så stannade vi i Smålandsstenar och tränade lite med Claudia. Det var trevligt =) Vi tog tiden på kf-hindrena och i slalom, för att se hur snabbt det gick. Atlas gör slalom på 3,3sek, vilket är helt ok tycker jag, även om han var ganska slö vid tillfället..

Dag 1
På måndag morgon var det då dags för kursen för Jenny och Zeljko. Jag har sett fram emot den här kursen så länge, så det var lite spänt att åka dit. Första åsynen när alla människor började droppa in var; Jag, Atlas och en massa border collies =) Vid presentationen sen kröp det fram att det var någon enstaka belgisk vallhund och en mudi med.

Vår grupp skulle köra förmiddagen med Jenny, men först fick vi kolla på gruppen innan oss. Vi fick göra en kombination med hopphinder och tunnlar. Första delen kände jag mig verkligen som en nybörjare… Det kändes inte som att vi fick till något ordentligt. Andra kombinationen kändes lite bättre, men fortfarande gjorde vi väldigt simpla fel som jag vet att vi egentligen kan. Tredje kombinationen gick inte alls, Atlas fattar inte tajta svängar. Här märktes hans brist (och min brist) på erfarenhet. Han fattade inte för att jag inte har tränat det. Även om jag fick till min handling så fattade han inte att han skulle svänga. Detta måste vi träna mer på… Det han gjorde, och många andra hundar med för den delen, var att hoppa rakt över hindret och sen svänga. Han kunde inte svänga i luften...
Jag fick mycket matnyttigt från Jennys del och hon visade hur jag ska träna tajta svängar med Atlas för att han ska fatta det. Det vi fokuserade på hos henne var svängar och hundens linje. Det där med hundens linje är så svårt ibland tycker jag så det är alltid bra att träna.

På eftermiddagen skulle vi träna för Zeljko och han började med att prata lite kontaktfältsträning med oss. Han förklarade hur han hade gjort med sina hundar och varför han hade valt en specifik metod och inte en annan. Sedan gick vi in på kombinationerna. Vi fokuserade även här på olika svängar och återigen fick jag höra att tajta svängar är något Atlas och jag måste träna på. På eftermiddagen kände jag ändå att det gick bättre. Jag väntar in Atlas alldeles för mycket fortfarande, men en del kombinationer gick riktigt bra. Det var egentligen bara dom tajta svängarna som vi inte behärskade.

Dag 2
På tisdagen var vi MYCKET trötta, både jag och Atlas. Även den här dagen skulle vi börja förmiddagen med Jenny. Den här dagen skulle vi träna spetshinder =) o då kanske ni undrar, va f*n är ett spetshinder?? O det kan ni ju undra, för jag vet inte om det är så lätt att förklara det här, men ska försöka. Om ni tänker er två tunnlar och ett hopphinder som ligger i en u-sväng, där hopphindret blir "spetsen" av u:et och tunnlarna ligger jämnsides med varandra. Så ska man ta en tunnel, hopphindret och sen nästa tunnel som i ett u. Då är hopphindret spetshindret. Vi fick lära oss vart i en bana man ska sätta press på hunden och vart man ska släppa hunden för att hinna till sina positioner. Många av oss satte press på fel hinder, vilket ofta var det hindret efter det man verkligen skulle sätta press på. Det här var riktigt kul och väldigt lärorikt. Det också ganska bra även om jag hade svårt att få till det med spetshindret emellanåt =)
Andra kombinationen handlade om tajta svängar igen och spetshinder. Den här kombinationen var rolig men hanska svår, man fick springa riktigt mycket =) Jag fick till en av de tajta svängarna riktigt bra, iaf min handling var bra =) Sista kombinationen med Jenny var staketliknande situation efter en tunnel. Staketdelen var inget svårt, men i starten hann jag inte rikigt med Atlas. Det startade nämligen med två hinder som ett staket också. Jenny visade hur jag ska kunna träna detta och samtidigt stå långt in i banan.

På eftermiddagen var det dags för Zeljko igen. Denna gången pratade han också kf och visade med sina hundar. Sen fick vi även visa hur våra hundar gjorde. Jag fick en del tips o idéer på hur jag kan träna vidare. Det han framförallt såg var att jag nästan bara tränar kf utan fart, och att det är det han kan. Så jag fick tips på hur jag får upp farten på det =) När vi hade kört kf så gick vi in o tränade tajta svänga åt höger o vänster. Då körde vi bara på ett hopphinder och en tunnel. Zeljko sa det sen i slutet att han har även fått lära sig den här kursen att om en hund aldrig har lärt sig svänga i luften innan så kan den inte lära sig det på två dagar. Atlas svängar blev ändå bättre tyckte jag, även om det var långt ifrån 100%. Zeljko stod i vägen vid ett tillfälle för att Atlas inte skulle kunna hoppa så långt ut och andra gången han gjorde det så funkade det bra =) Så min hund ska nog kunna lära sig det med.
Den sista kombinationen vi körde sen hade tajt sväng med i kombinaionen, ett sånt vi hade tränat så där hunden ska hoppa och vi sticka åt ett helt annat håll. Den här kombinationen gick sådär. Både jag coh Atlas var jättetrötta! Zeljko pratade en del om vikten att skilja på ord i olika situationer. Det var vid ett tillfälle jag använde ordet ut till Atlas, och Zeljko stoppade då mig och ställde då hopphindret vid ett annat ställe och frågade mig vad jag skulle säga om hindret stod där. Då svarade jag att jag skulle säga ut, och då frågade han varför jag då sa det i förra kombinationen eftersom det inte var liknande situationer. Det har jag aldrig tänkt på innan.. Så där gick det upp ett litet ljus för mig ;o)

Kursen var fantastiskt bra och jag har fått med mig en massa nya erfarenheter och kunskaper. Jag har träffat en massa trevliga människor från både sverige, danmark och finland. Zeljko och Jenny har ganska lika handlingssätt, men samtidigt var det saker som skiljde dom åt. Det tycker jag är intressant att få ta del av olika saker och kunna välja själv av det som var bra från båda. Jenny är alltid duktig på sina kurser och jag blev glatt överraskad över Zeljkos del. En del i Zeljkos träning som jag blev fascinerad över, som förmodligen de flesta erfarna gör, var att han tränar detaljer först o går till helheten sen. När hans hund var 16 månader så hade den inte tagit 5 hinder i rad än, utan han börjar träna tajta svängar och kf.. Helheten blir då inga problem sen. Så nu blir det inte mycket träning på banor för mig längre, jag ska bara fila detaljer ett tag o se hur det går ;o)

Det är så mycket jag skulle vilja ha med här från kursen, men det får komma mer sen. Filmklipp och bilder kommer en annan dag.

1 kommentar:

  1. Låter som en mycket bra och givande kurs. Förstår att du fått mycket inspiration till att träna vidare.

    SvaraRadera