Mina två svarta...och jag

tisdag 16 februari 2010

Tävlingspsykologi del 2

Går det att förändra en attityd? Jag tror det, men jag tror också att det är du själv som bestämmer hur du vill tänka.. Min inställning och attityd var något som Eva Marie tog upp i sin föreläsning. Jag ska också vara på det klara med vilken inställning jag har när jag går in på banan. Ska jag till vilket pris som helst se till att hunden tar kontaktfälten, eller räcker det att hunden nuddar så vi inte får fel?

Hon visade oss två meningar:

Jag lär av mina framsteg och vill ständigt göra nya.
Jag lär av mina misstag och ska undvika att upprepa dom.

Vilken väljer du?
När jag satt på föreläsningen så tyckte jag att båda lät bra =) men Eva Marie menar det att ju mer jag belönar mina framsteg desto mer vill jag upprepa dom. Man fokuserar på det positiva =) Vi är duktiga på att belöna våra hundar, men hur duktiga är vi på att belöna oss själva och andra?
Att våga förlora är att våga vinna. Våga chansa! Jag kan ibland tänka att jag ska gå på säkerhet på en bana även om det är väldigt svårt med min hund, samtidigt som jag vet att jag måste våga chansa någon gång för att komma vidare. På den inofficiella tävlingen i Forserum i december gick jag in med inställningen att jag skulle chansa och jag är supernöjd med den tävlingen =) tyvärr tappade jag lite den känslan så jag måste försöka hitta den igen... Jag tror stenhårt på den meningen, men ibland tryter modet när man står på den officiella tävlingen och man har åkt ett x antal mil =) Eva Marie hade ritat upp en skiss där hon visade en övre och en undre mental gräns, mellan där fanns hundens trygghetszon. När man inte vågar chansa så minskar hundens trygghetszon och man kommer då inte framåt i sin utveckling. Tänk hela tiden att hunden kan, lita på den. To get more you need to expect more...

Mål; Vikten av att sätta upp mål pratade hon självklart om också. En plan, en karta som får dig att fokusera framåt. Det blir så mycket lättare att utvärdera din framgång då. Mål är något konkret, något man vill uppnå och är inom en uppsatt tidsram. Sätt uppmål på olika nivåer; trygghetsmål, realistiska mål och barriärbrytande mål. Jag insåg när hon pratade om detta att jag har nog varit för feg i mina mål.. Jag måste ju förutsätta att min träning kommer gå så pass bra att jag faktiskt kan klättra i klasserna. Istället reserverar jag mig för motgångarna som kan uppstå o sätter mål som kan gå ändå även om jag inte kommer så långt i min träning som jag önskar.. Detta ska kollas över ;o)

Kortsiktiga och långsiktiga mål ska man ha och skriv ner dina mål! Ink it, don´t think it. Vad motiverar dig? Ju fler mål jag når desto fler vill jag nå. Vad vill jag stärka i mitt beteende? Jag var väldigt klar över vilka mål jag skulle uppnå under året när jag satt och funderade på det i slutet av förra året. EM pratade om hur mycket man är beredd att lägga ner för att nå det målet och som jag känner just nu så är jag beredd att lägga ner mycket tid på att nå dit jag vill =) och det känns riktigt bra och veta det..

Eva Marie pratade också om att jag ska fokusera på det Jag ska göra, att gå in i en bubbla. Jag måste säga att jag blir bättre på det innan start, det är därför jag vill vara helt själv med Atlas innan vi ska starta. Hon pratade också om att visualisera, gör ett bildspel av positiva situationer. Inför din start, kör det perfekta loppet i huvudet, lär känna den känslan och ta med den in på banan. Få in flow känslan innan start.

Sedan tog hon också upp Affirmation, vet inte hur många som hört detta innan, men vi pratar mycket om det inom Mary Kay. Det är något man upprepar för att påverka sitt omedvetna, kanske låter flummigt =) Man ska säga den högt, gärna ha den nedskriven och sätta upp lappen någonstans där man ofta ser den. Man ska upprepa den ofta och det ska gärna vara en laddad affirmation som man får energi av =) Inom Mary Kay kan det vara att när jag stiger upp ur sängen på morgonen och går in på toaletten för att kolla mig i speglen så ska jag upprepa; Idag är en helt fantastisk dag och oavsett vad som händer ska jag möta det med ett leende, eller helt enkel; Fan va snygg jag är idag. Detta ska vara till för att du ska känna så tillslut även om du inte gör det när du börjar säga det =) I agilityn kan det vara att du säger till dig själv och hunden är ni är bäst och ingen kan slå er idag. Du ska gärna upprepa detta vid målgång också.

Ritualer är också bra att ha, men man ska tänka på att de ska vara lätta att genomföra och inget överdrivet. Ritualer kan ge en trygghet, att du alltid utföra samma procedur innan du ska gå in på banan..

Bland det sista Eva Marie tog upp var, släpp bromsen och se det positiva, kör på! Analysera tävling och träning rätt. Ta på dig framgångarna, men skyll inte bort motgångarna. Analysera både det bra och det dåliga!

Tänk på; sätt upp mål, träna dig fysiskt och psykiskt. Börja träningen hemma fortsätt på tävling...

Nu kör vi så det ryker! =)
Om du gör vad du alltid har gjort, får du samma resultat som du alltid fått...

Blev verkligen glad över er som kommenterat mitt förra inlägg om föreläsningen, fortsätt gärna med det =)

Det som är svårt tar bara lite längre tid att genomföra.

Ändra dina tankar och du ändrar din värld!


2 kommentarer:

 1. Kul att få läsa fortsättnigen. Har väntat med spänning...
  Jag tyckte precis som du att båda meningarna kunde stämma till en början. Men det är klart att det alltid är bätte att belöna det positiva...
  Mål tycker jag ändå att vi har varit ganska bra på att sätta och även utvärdera. Men som du säger är det lätt att man sätter låga mål. Kanske in försvar för att man inte ska ha misslyckats...
  Jag har funderat en del på fokuseringen sen vi var på My Dog i januari och såg att en del lyssnade på musik på banvandringen. Har tänkt att detta kanske inte vore helt fel just i fokuseringssyfte inför loppet...

  Sen är det ju precis som du skriver att tro på sig själv är jätteviktigt. Tänk så mycket ens egna tankar kan spela in...

  Riktigt kul att få ta del av dina reflektion av föreläsningen. Det har satt igång en hel del tankar hos mig...

  SvaraRadera
 2. Va kul att det har startat lite tankar hos dig med =) kunde vara kul att diskutera dom här ämnena mer när man träffas.. Tror att det kan vara bra med en grupp som Cissi skrev..
  Det missde jag nog det där med musiken.. men riktigt smart faktiskt.. det ska jag nog ta med mig.. Kanske till o med ha samma låt, en powerlåt som man blir riktigt pepp på ;o) ska vi testa detta i örebro?
  Jag tycker också vi har varit duktiga på målen, men som sagt för låga =) Man ska nog inte vara rädd för att sätta nåt mål som är barriärsbrytande, men inte dra ner sig om man inte klarar det målet..
  Nu längtar vi ut till tävlingsbanorna.. =)

  SvaraRadera