Mina två svarta...och jag

söndag 10 juli 2011

Träning hos Jenny Damm

I tisdags var jag hos Jenny och tränade. Som vanligt var det givande =) Vi fick en massa nya saker att tänka på. Jag hade bokat 2 timmar denna gången, som tur var så var det inte stekande hetta, för då hade jag nog aldrig orkat ;o)

Vi började med en ganska enkel kombination där vi skulle träna framåtsändandet. Den kombinationen gick riktigt bra så vi lämnade den ganska fort.

Sedan fick jag träna några kombinationer/banor där jag skulle kolla olika vägar, vilket alternativ som var den bästa. Jag skulle då utgå ifrån 3 olika kriterier;
1. Vilken väg är kortast?
2. Vilken väg är naturligast för hunden över?
3. Hur kommer hunden efter hindret och till de nästkommande?

Om två kriterier övervägde på en sida så var det förmodligen den sidan som var bäst. Jenny klockade mig och Atlas på de olika vägarna för att visa skillnaden. Jag tjänade ibland en sekund på den ena vägen jämfört med den andra. Jag fick inte så mycket hjälp på mina banvandringar denna gången heller =) Jag fick tänka själv ;o) Jag skulle visa på flera olika sätt att handla och förklara varför den ena var bättre än den andra och för och nackdelar med vissa vägar. Mycket intressant!

Sedan fick jag träna på en sekvens där jag skulle testa två olika byten och se vilken som gick snabbast. Det var ganska krångliga byten att få till riktigt bra. Jag lyckades med bytena, men inte så bra som jag ville.
Här nedan ser ni sekvensen (1-7) där jag skulle testa de två olika bytena vid hinder 6. Detta var en sekvens mitt i en bana. Sekvensen a-d är en sådan situation där jag skulle kolla vilken väg som var snabbast över hinder 2.

Jag fick träna en del bakombyten, som gick riktigt bra. Han känns väldigt säker just nu på bb.

Andra kombinationen som vi körde var att jag skulle träna samma framåtsändande som i första, men efter sista hindret (i denna kombination näst sista) skulle han skarpt åt höger för att hinder till. Här skulle jag tajma mitt framåtsändande med att ropa hans namn så han skulle svänga samtidigt som jag inte fick ta upp min plockarm för tidigt. Atlas var så duktig på denna kombinationen, synd att matte var lite trög ;o) antingen blev det för tidigt eller för sent. Tror jag fick till den nån gång, men då lyckades jag göra så han missade sista hindret istället =) Hopplös man kan vara..

Detta var ganska typiskt för hela träningen, en massa klantande från min sida. Samtidigt skönt att det är mig det är fel på ;o) Jag missade många "trycka ut" på hopphinder. Jag var för snabb iväg och glömde bort honom/förväntade mig att han skulle ta hindret. Vilket han inte gjorde =) Det visar en stor utveckling från Atlas sida, eftersom han hade gjort samma sekvens 100 gånger ungefär... Innan hade han gjort samma del på ren automatik, men nu tänker han faktiskt =) Jag visar honom inte på hindret o då tar han det inte =) Min duktiga kille.

Pratade sedan med Jenny om vårat slalom. Jag har ju tränat att lämna Atlas i slalom på träning och när jag har gjort det ett tag så går det riktigt bra. När jag sedan tar modet till mig att testa det på tävling så går han ur. När han har gått ur på tävling så är det som om han tappar allt självförtroende i slalom och börjar strula även på träning. Då kan jag knappt göra nåt alls utan att han störs och går ur. Så det blir lite som att starta om träningen. Detta är ju ett problem och jag vet inte riktigt hur jag ska träna för att få honom att behålla sitt självförtroende. Så jag fick lite tips från Jenny. Jag fick först testa skicka honom mot slalom och går ifrån mot ett annat hinder. Första gången gjorde han det klockrent =) Han fick sin belöning och sedan skulle vi göra det igen. Då gick han ur när jag vek av, jag fick rådet att säga oj hoppsan och bara gå av banan. Jag fick då köra en vända med Jennys mammas jack russel Olivia =) Så vi körde ett slalom. Sedan tog jag Atlas och gjorde det igen och då gjorde han det jättebra =) Så här ska jag även testa på tävling, att gå av banan om han går ur. Inget argt ingenting utan bara gå av. På träning ska jag även köra nån annan hund om det finns möjlighet till det, i Atlas time out.

Jag fick även i läxa att träna svåra slalomingångar. Jag fick några ingångar som hon tycker att han ska klara, så nu är det bara att träna på =)

Så mina läxor tills nästa gång blir;
-slalomingångar
- gå ifrån i slalom
- trycka ut honom mot hinder där jag lätt tappar honom bakom ryggen
- vägvalen
- min tajming på framåtsänd och sväng efter

Tror "bara" det var det ;o)

Vi pratade om min lilla valp en del också =) Det är ju Jenny som har hjälpt mig att hitta denna lilla krabat så vi pratade lite om det. Hon tycker det är lika spännande som jag tror jag ;o) Om 10 dagar så ska jag ju vara åhörare på Jenny och Zeljkos första kurs, foundation, för att få en massa inspiration för min valpträning =) Sen ska jag ju gå andra ursen med Atlas och köra handling. Ser verkligen fram emot detta. Ska även planera in några kurstillfällen i höst med hos Jenny =)

Ikväll har jag Bimbo och Bus hos mig och imorgon ska jag köra ut dom till Kyrkekvarn för Frida Binettes freestyle läger för barn. Jag ska nog upp o träna en liten stund imorgon med.

4 kommentarer:

 1. Den kursen skulle jag men vilja vara åhörare på! Var är den och vem annordnar den? KRAM Alltid lika kul att du skriver om er träning och lägger upp övningar som inspiration.

  SvaraRadera
 2. Den är hos Jenny och det är Jenny själv som anordnar den :-) det är Jenny o zeljko som ska hålla i kursen tillsammans. Jag tror nog du kan komma med som åskådare :-) kram

  SvaraRadera
 3. Det fanns plats så nu är spargrisen tömd och jag ska se om det är praktiskt möjligt med sonen :) Hoppas hoppas! KRAM

  SvaraRadera
 4. JAAA!!! Ska du gå som åhörare den 20-21 då? KRAM

  SvaraRadera