Mina två svarta...och jag

måndag 25 juli 2011

Foundationkurs

Förra veckan var jag ju åhörare på foundationkurs för Jenny Damm och Zeljko Gora. Satt och antecknade som en galning för att få en bra grund att stå på inför ankomsten av min lilla Axis =) Jag tyckte kursen var jättebra! Jag fick många bra tips, även om jag kände igen det mesta så var det mycket som var nytt med. Det var kul att få höra Zeljkos nya erfarenheter sedan jag tränade för honom förra året. Jennys del var också riktigt bra, det som jag tyckte var mest intressant och som var helt nytt för mig var hennes genomgång av springande kf på balansen.

Dag 1 Onsdag
Upplägget under båda dagarna var så att förmiddagen hade Zeljko grundkursen och Jenny hade handlingsdelen med de personer som var där för handlingen med sina hundar. På eftermiddagen bytte dom så vi fick lyssna på Jenny. Första dagen bestod av mycket lyssnade både för oss åhörare och dom som var där med hund.
Zeljko började prata om relationen med hunden. Detta är den viktigaste delen att jobba med när dom är små. Han tränar en del grunder i agilityn under hundens första år, men den viktigaste delen är ändå leken. Han betonade vikten av att ha en bra relation med sin hund och att man så mycket som möjligt och på många olika ställen leka med sin hund. Åk upp till klubben emellanåt och bara lek med hunden. Det första hunden ska göra inför ett träningspass är att leka med dig. Lek så fort den kommer ut ur buren eller bilen. Om du låter hunden göra en massa annat innan du leker med hunden så tar hunden ut den första entusiasmen på någon/något annan än dig. Du ska vara det bästa för hunden! Oavsett om det handlar om vardagen eller om agilityn. Ha allt full energi när du leker med din hund!

Jag gillade att han pratade så mycket och la så stor vikt vid detta ämnet eftersom jag tror att väldigt många glömmer detta.

Förutom leken så tränar Zeljko mycket svängar, raksträckor och positioner på kf under det första året. Han går aldrig vidare till två hinder i rad förren hunden kan allt han vill att den ska kunna på ett hinder. Om inte hunden kan svänga tajt både höger och vänster till 150% och svänger rätt när han säger back (vänster) eller come (höger) varje gång så lägger han inte till ett till hopp. Han låter aldrig hunden ta ett hopp innan den är 12 månader, han menar på det att även om man ska starta hunden vid 18 månader så har man 6 månader på sig att lära sig utföra hindret och det hinner man.

Kontaktfält pratade han mycket om. Det var lite intressant att höra att han hade fått lite bakslag sedan förra året med Tip. Tip hade börjat sakta ner på balansen och på a:et och Zeljko hade då fått ändra sin träning lite och gå tillbaka några steg. Han hade helt ändrat sig från förra året att han tyckte man alltid skulle ha target på träning, nu sa han att man ska variera på träning så hunden inte börjar leta efter den på tävling. Zeljko tränar aldrig uppfarter med sina hundar. Han menar på att om hunden alltid har sin fulla speed på dom hindrena så missar den aldrig uppfarten, men det gäller att hunden alltid har full speed upp annars finns risken.
Han tog upp många olika situationer som kan uppstå om man inte har tränat kf i olika fart och positioner, men orkar inte redogöra för allt här =) Jag fick många nya tankar och ny kunskap om problem man kan ha med kf och hur man ska jobba vidare med det iaf.

På eftermiddagen var det Jennys tur att ha oss =) Hon pratade springande kf på balansen. Väldigt intressant, men svårt =) Vi var några stycken som sen hjälpte varandra och träna det. Jag och en tjej till som var åhörare skötte klicker och filmning =) Den största delen i springande kf är att hunden ska våga springa i full speed över plankan som man börjar träna med. Har inte hunden full speed så är det svårt o få det bra. Jenny har ju påpekat innan att hon tycker jag ska ha det med min nästa hund. Zeljko påpekade också att han tyckte det. Det verkar riktigt kul, så jag ska nog försöka mig på det, men jag kommer lära in 2 på 2 av också. O sedan ha två olika kommando för dom.

Jenny pratade också slalom och bågarna. Hon menar på det att man kan verkligen lära hunden slalom på så många olika sätt, bara man inte glömmer att hela tiden utvecklas framåt i den metoden man använder. Hon tycker dock att bågarna är smidigast. Hon lånade en av valparna och fick till 4 pinnar slalom med bågarna riktigt bra på 10-15 min. Helt otroligt! Jag gillar bågarna jättemycket och har sett en stor skillnad på mina nybörjarkurser. Jag ska definitivt använda dom på Axis. Jenny rekommenderade inte att börja med slalom innan 10 månader med hunden. Med bågarna på så satte hon in svårigheter med en gång, så fort hunden själv gick 4 pinnar så började hon lägga in byten o vinklar till ingången. Hunden fattade det direkt, reagerade inte ens på att hon gjorde bakombyten eller svårare ingångar.

Hon gick även igenom träningen av stjärnan. För att kunna på avstånd senare trycka ut hunden mot spetshindret. Detta pratade vi en hel del om förra året när jag var på kurs för Jenny och Zeljko. Vikten av att trycka ut hunden mot spetshindret.

Startträning var också något hon gick igenom. Att träna på att hunden får fokus på första hindret. Träna info-starter och lägg trycket mot första hindret för att hunden verkligen ska få fokus på det.

På kvällen var man ganska trött efter all info man hade fått under dagen. Hundarna fick bada i sjön lite efter kursen och sedan grillades det =) Jättemysigt!

Dag 2 Torsdag
Denna dagen fick dom med hundar jobba lite mer. Även om det som Zeljko och Jenny gick igenom dag 1 varvades med träning så var det mest genomgångar.

Zeljko började även denna dag med att prata om vikten av leken med hunden. Han visade lite cirkelövningar och hur han tränade back och come i cirkelövningarna. Sedan fick alla som hade tränat tajta svängar innan testa och göra det för honom. Vi andra satt och kollade och fick utvärdera vad de kunde förbättra. Han pratade lite träning av positioner på kf, t.ex. om man har en hund som gärna saktar ner på nedfarten att man bara tränar positionerna mycket.

Sedan fick alla göra en övning med framåtsänd.

Där alla fick träna på drivet framåt, vilket i slutändan skulle resultera i att hunden skulle ta hopp, hopp, tunnel o hopp själv utan en blick bakåt mot dig. Han började med hoppet efter tunneln och fokus på leksaken. Sedan jobbade han bakåt. Innan denna övning ska hunden kunna tunnelkommando eftersom det gör det lättare att säga det när den kommer till tunneln. De som inte hade det än på sina hundar, där sprang hundarna förbi. Zeljko tränade detta mycket med sina hundar, detta var nåt hundarna fick göra för att de älskade att få springa som galningar rakt fram =) Blev som en sorts belöningsövning för dom =) Detta tränade även utan hinder med sina hundar. Att med full fart springa rakt fram mot leksaker. Han tillät ingen av sina hundar göra något med mindre än 100% fart och energi när de kan det de ska göra.

På eftermiddagen fortsatte Jenny med stjärnan och pratade också om att man inte kan sätta tryck på hunden mot ett hinder om hunden knappt aldrig har tagit några hinder. Då vet inte hunden vad trycket betyder. Ha då en mjukare innersväng och låt hunden tänka själv. När hunden tar spetshindret så kommer klicket.

Både Jenny och Zeljko använder klicker mycket och i de flesta fallen. Zeljko shapade fram de flesta beteenden. Dom pratade mycket om att hunden skulle tänka själv. Alla hundarna som var under 12 månader fick heller inte hoppa nåt eller göra något som helst som kunde anstränga deras kroppar. De mindre hundarna som växer lite fortare fick göra lite mer än de större hundarna.

Det jag tyckte var så bra med kursen var framför allt att man inte behöver ha så himla bråttom som en del har. Jag vill självklart jobba med agility med min nya hund, men jag har alltid tyckt att man inte ska börja för tidigt med vissa saker och jag fick det verkligen bekräftat här att man inte behöver ha så bråttom. Zeljko pratade om att vissa saker är inte hunden redo för mentalt innan de är 12 månader. Vissa delar som han har börjat träna med sin mallevalp har han fått lägga ner för att det helt enkelt har stannat upp och att han då tror att hon inte är redo mentalt fullt ut för just den uppgiften. Jag har också fått mer kött på benen i vilken ände jag ska börja. Jag ska verkligen lägga upp en plan för hur jag ska träna lilla Axis =) Har man en bra och stabil grund att stå på så kommer helheten av sig själv på nåt sätt =) Det tycker jag är så sunt!

Jag kommer säkert återkomma till en del ämnen här, men det blir alldeles för mycket att ta upp allt som sades. Fråga om ni undrar nåt! =)

3 kommentarer:

 1. Åh vad spännande och vad trött jag blev i ögonen nu efter att ha läst igenom allt :)
  Men intressant och tok spännande. kan du berätta lite mer om stjärnan? Handlar det om olika "skicknings" positioner mot slalomet?
  Och vad är spetshindret?

  Jag har ju bokat in 4 träningar nu med Jenny och det ska verkligen bli super spännande :) Känner att jag behöver det. Mer inriktad träning och info om VAD jag ska träna.

  Ser även fram emot nästa hund då man kan starta när det är ung med all grundträning osv.

  Din nya lilla stjärna. Vad är det för ras?

  Många frågor nu :)

  SvaraRadera
 2. Kul att du läser min blogg iaf =) Jag lovar att utveckla stjärnan mer här på bloggen. En del andra som bett mig om det med ;o)

  Ja träning med Jenny är alltid bra, om man känner att det handlingstänket passar en själv och hunden.

  Ja jag ser verkligen fram emot när min valp kommer =) Få börja från början.. Min nya stjärna är en kroatisk vallhund (Hrvatski ovcar). Hämtar hem honom från Kroatien i november när han har tagit blodprovet efter rabiesvaccinet.

  SvaraRadera
 3. Ha ha, jag springer ju så fort jag kan ;)
  Ne men jag ska träna lite till. Ta lite bättre utrymme mellan hindren och sedan köra på.
  Så ska jag filma igen och se om du ser några förbättringar :)

  Ha en underbar helg nu!

  SvaraRadera