Mina två svarta...och jag

fredag 29 juli 2011

Stjärnan

En del undrade vad stjärnan är som jag skrev om i förra inlägget. Stjärnan är en del av grundträningen och handlar om att man ska lära hunden att kunna vara självständig på ett spetshinder genom att du sätter trycket mot rätt punkt på ganska långt avstånd.

Man börjar med övning 1 och har hoppen nära varandra. Sätt trycket mot x, alltså sätt trycket mot den punkt du vill ha hundens avstamp. Spetshindret är hopp nr 2 i övningen. När du sedan ska försvåra övningen så flyttar du spetshindret längre ut så att avståndet dit blir längre, sedan ökar du även avståndet med de andra två  hoppen. Trycket sätter du med vänster ben om du gör i den ordning du ser på övning 1 och med höger ben när du sedan vänder håll. Om hunden går förbi spetshindret så har du satt trycket mot fel punkt. Tänk på att din väg också ska vara väldigt skarp, tryck o gå rakt tillbaka. Du bara vänder dig och går tillbaka, ingen rundad väg. Om du gör en rundad väg så trycker du ut hunden på hopp nr 3 och gör svängen till den mycket större.

Vid första hindret, sätt inte hunden rakt mot det utan sätt den lite snett åt sista hindrets håll så hunden får en bra båge till spetshindret. Vid inlärning så klickar du när hunden tar spetshindret.

Insåg nu att det är ganska svårt att förklara =) Hoppas ni förstår nåt. Fråga annars! Ha gärna någon som tittar på er när ni tränar detta eller filma. Man tror ofta att man sätter trycket mot rätt ställe, men det kan vara så ytterst lite som gör att hunden uppfattar det som den ska förbi hindret istället.

Lycka till! Snart kommer även lite filmklipp och en redogörelse från de två dagarna för Jenny och Zeljko med handling =)

1 kommentar:

  1. Vet inte om jag helt fattat stjärnan rätt. Filmat och lagt i min blogg. Vad säger du? Korrekt?

    Plus att jag tränat lite mer på snabba fötter. Inte helt perfekt ännu men bättre tror jag allt :)

    När kommer dina filmer? ;)

    SvaraRadera