Mina två svarta...och jag

måndag 28 mars 2011

Helgkurs för Jenny Damm

Oj oj oj vilken helg detta har varit! Jag är så glad att Jenny ville komma till oss i helgen och drilla oss på alla möjliga vis =) Det har verkligen varit kul o bara få tänka, prata o andas agility hela helgen =) Trots kylan emellanåt ;o)

Jenny kom i fredags kväll för att starta helgen med en föreläsning. Jag hade en väldigt stressig eftermiddag innan hon skulle komma. Tyckte ändå att jag åkte från jobbet i god tid o skulle ha gott om tid på mig innan föreläsningen kl 6. Men då händer det som inte får hända en sån här dag, jag får punktering mitt emellan Jönköping och Värnamo =( Jag som aldrig bytt däck i hela mitt liv... Jag löste det dock (måste säga att jag imponerad själv) och kunde åka vidare hemåt för att städa o bädda till Jenny som skulle sova hemma hos mig hela helgen. Efter att ha städat lite hemma for jag iväg till stan för att inhandla Jennys present, vi hade köpt en liten present till henne för att hon kom. Vi gav den redan efter föreläsningen eftersom det skulle bli krångligt i ridhuset.

Föreläsningen var toppen. Jenny pratade om de 4 bitarna inom agilityn, teknik, relation, mentala och den fysiska delen. Jag har inte ritkigt tänkt på det på det sättet. Alla dessa delar måste finnas med. Hon pratade om kf, att hålla hunden i skick genom att träna tricks, hon pratade lite vardagliga saker med hunden. Hon pratade även om byten på banan och hur man ska utföra dom.

Hon tog även upp framförbytes regeln =) Vi har blivit drillade med denna regel hela helgen så nu kommer jag definitivt aldrig glömma den ;o) Regeln är; 1. Den optimala linjen 2. Byt innan hunden hoppar 3. rör dig mot nästa hinder. Hon tog även upp det här med tajta svängar och olika kommandon för det. Jag har ju pratat om att vi måste förbättra detta och att vi ska lägga in ett kommando för det, men det har liksom aldrig blivit av =) Som Jenny sa, jag har helt enkelt inte gjort min läxa ;o) Men efter denna helgen förstår jag verkligen vikten av det, och jag känner mig riktigt peppad att träna det. Hon pratade även om att hon inte tycker man ska ha resultatmål på tävling, utan istället våga testa saker på tävling för att se om det fungerar. Det är alldeles för stort fokus på nollor.

Natten mellan fredag och lördag hade jag svårt o sova =) Vaknade hela tiden och tyckte att det kunde vara lördag kl 7 snart.. O lördagen kom ju, men väldigt sakta ;o) Både lördag och söndag var väldigt givande. Det var en hel del jag redan har tränat hos Jenny innan, men som naturligtvis behöver tränas mer på. Lördagen började med en evighetsbana i form av en åtta där vi skulle träna våra framförbyten. Atlas är lite fåning ibland när det kommer till tunnlarna, han vill fortfarande inte alltid dra in i tunnlarna. Ibland går det riktigt bra och ibland fånar han sig.

Sedan var det dags o börja med de tajta svängarna. Vi fick träna det separat med ett hinder och kompostgaller, men även i en evighetsbana =) två hopp o en tunnel som vi skulle springa mellan. Det var jobbigt! Jag bestämde mig för att använda ordet BACK för snäv sväng tillbaka. Back ska då betyda både hopp och sväng. Atlas har svårt med detta, han är så van vid att hoppa, landa o svänga i den ordningen. Nu ska han hoppa, svänga och landa istället.

På eftermiddagen tränade vi en bana där vi skulle få in framförbyten och en del tajta svängar i samma bana. Den var ganska svår att få till. Atlas tar ju inte heller sitt ansvar ibland när det kommer till svängarna, så jag måste träna på det där att han kommer i full fart och ska lyssna på mina sväng signaler. Det är inte alltid vi får till det även om jag får till mitt byte bra. Vi hade även med balansen i denna banan och det gick sådär med kf. Han gick sakta ner för nedfarten och var osäker på vart han skulle stanna. Jenny sa då att jag ska träna positioner med locket. Så att han fokuserar mer på locket. Sen ska jag ha med det varje gång jag tränar. Enda gången det ska bort är på tävling. Jag ska träna dessa positioner även på promenader o på olika platser.

Mellan träningspassen tränade jag back svängar och positioner. I slutet skulle vi också träna UT kommandot. Även detta på ett enskilt hinder. Sedan fick vi en kombination dä vi testade det. Där hade jag iaf gjort min läxa =) Han kan sitt kommando där och gjorde ut väldigt bra =)

Alla verkade väldigt nöjda efter lördagens träning, inklusive jag och Jenny. Jag åkte o hämtade thaimat på Hot o Gott och sedan satt vi o åt, pratade och kollade på körslaget. Vi började kolla på filmen som gick på 4an, men sen somnade vi sittandes på varsin sida av soffan med lilla Zaa emellan oss. Han insåg dock lite tidigare än oss att det var bättre att gå o lägga sig ordentligt så han lämnade soffan för sängen ;o) Vi fick dock några timmars ordentlig sömn innan det var dags för söndagens träning.

LITE trötta var vi allihopa på söndags morgonen. Jenny gick ut hårt på en gång med bana, vi gjorde tre olika banor under dagen. Vi fick träna mycket back svängar, vilket var kul men svårt. Jag inser verkligen vikten av den så nu är jag riktigt motiverad och peppad på att träna den. Vi fick köra balansen i den sista banan och Atlas gjorde kf riktigt bra denna gången, det gav resultat bara den lilla stunden träning med positionerna. Slalomet satte han också riktigt bra, jag kunde till o med lämna honom och ställa mig i rätt position vid nästa hinder. Där jag fick till ett riktigt bra och tajt framförbyte. Jag är dock dålig på att belöna min hund =) Jenny fick påminna mig flera gånger, till slut tog Atlas o hoppade upp o snodde belöningen ur min ficka, han tyckte nog jag var taskig =)

Helgen har varit grymt rolig och det har varit riktigt kul o ha haft Jenny på besök =) Kul o sitta o prata lite när det inte enbart handlar om min träning, även om vi pratade en del agility på kvällarna =)

Jag har fått massor med motivation och energi inför vårens träning. Trodde inte hon kunde inspirera mig till att se fram emot kf träning, men nu ser jag faktiskt fram emot det. Jag måste använda min klicker mycket mer när jag tränar banor/kombinationer, t.ex. i tunnlarna. Det som ska tränas nu är;

  • Atlas kf-positioner med locket

  • Back

  • Ut

  • Byten på banor

  • Lita mer på honom och våga släppa även på tävling.

  • SPRINGA

Ser fram emot en härlig agilitysäsong! (utan resultatmål ;o))

1 kommentar:

  1. Låter som du haft en otroligt givande och inspirerade helg! Gött jobb!!

    SvaraRadera